tanuljunk
tanulni!
„A tanulás nem felkészülés az életre, a tanulás maga az élet.” - John Dewey

Blog

Fölösleges és hasztalan a lényegkiemelés?

Több cikket is olvastam arról, hogy nagyon rossz tanulási módszer, ha színessel kiemeled a lényeget a könyvben. Azt írják, hogy azért nem elég hatékony így tanulni, mert közben azon gondolkodsz, hogy mit húzzál ki, és nem az értelmet, jelentést, összefüggéseket keresed a tananyagnak.

Véleményem szerint ez akkor igaz, ha

részletek

Túl okos vagyok a tanuláshoz!?

Adott egy jó képességű ifjú, aki nem traccsol vagy amőbázik az előadásokon, hanem figyel, dolgozik együtt a tanárral.
Az órák után hazamegy, és jön a megérdemelt pihenés.

Aztán a ZH-ra és a vizsgákra tanul valamit, de azért nem viszi túlzásba, mert olyan "ismerős" az anyag, sok mindenre emlékszik, és bízik magában, hogy a többit is elő tudja majd idejében rántani agyának valamelyik eldugott részéből.

Van amikor sikerül, de van, amikor nem. 

részletek

Elhiszed, hogy sikerülhet?

Nem? Ha te sem hiszed el, akkor hogyan tudnád meggyőzni a tanárt, a vizsgáztatót, vagy bárki mást erről? Az önbizalomhiány szorongáshoz vezet, és gátolja teljesítményünket. Ha nem tudunk megfelelően teljesíteni a számonkéréseken, akkor nem lesz sikerélményünk.

részletek

Hogyan lehet 300 oldalt megtanulni egy este alatt

A bevezető történet egy diákról szól, aki amolyan „dejóhogymindigvanegyutolsóperc”-es ember volt. Ehhez híven az első főiskolai vizsgájára is így próbált meg felkészülni.A vizsgát megelőző este elővette a könyvet és a kölcsönkért jegyzeteket, és elkezdett vadul tanulni. Éjjel 3 óra körül már nagyon elfáradt, hiszen kb. 5 teljes órát tanult, így lefeküdt aludni.
Egy mesében most az jönne, hogy a könyvet a feje alá tette, de ez egy igaz történet, úgyhogy hősünk hétköznapi módon feküdt rá a párnájára.
Másnap reggel 8 órakor "frissen – üdén" elment vizsgázni, és jeles érdemjegyet szerzett. Megtörtént, nem is egyszer! Elég jól ismerem az illetőt, szóval elhiheted nekem!

Mi a titka?

részletek

Olvasás

Az olvasás fontos eszköze a tanulásnak, ezért szeretnék néhány tippet megosztani az olvasókkal:

részletek

"Nemszeretem" tantárgyak

Kellett már olyasmivel foglalkoznod, amihez egyáltalán nem volt kedved? Tanultál valaha olyan témáról, ami nem érdekelt? Na, az aztán a kihívás! Még a legjobb tanulónak is elkalandozik a figyelme egy olyan tananyag olvasásakor, ami egyáltalán nem érdekli őt! Sokkal több időbe telik megérteni, feldolgozni, megtanulni.

részletek